de Toggenburgers

De personeelsvereniging van de ABN AMRO Bank te Oldenzaal organiseerde in september 1982 een uitstapje voor haar leden richting Duitsland. Om de feestvreugde te verhogen werd een orkestje gevormd. Hans Roord, Appie Boers en Paul Morssink, vormden de eerste bezetting. Dit uitstapje werd een groot succes, vooral door het enige lied wat werd gespeeld: La Bamba.

Het begin was gemaakt en met een kleine bijdrage van de Bank werd het orkest 'Bankroet' opgericht. Leden van het eerste uur waren: Bennie Visschedijk, Hans Leuverink, Jan Spit, Florant de Rooy, Leo Bolhaar, Paul Morssink, Hans Roord, Gerard Vloedgraven en André van Benthem .

Een muziekleraar werd aangetrokken en repetitieavonden lang werd er geoefend op noten, maten en rusten. De muzikale ontwikkeling ging maar langzaam en om toch al te kunnen optreden werd via Geert de Raadt diverse Oostenrijkse dansen ingestudeerd zoals de Holzhackerbubn en de Bankjesdans. De wederhelften droegen ook een steentje bij met de Lintendans en de Figurendans. Deze Oostenrijkse dansgroep was erg succesvol en menig feest werd opgeluisterd. Er werd driftig verder geoefend en de eerste nummers waren 'Faria en Waldeslust'.

De naam Bankroet werd wat ongelukkig in relatie tot De Bank. Een van de leden was in die tijd in het bezit van een bok van het ras Toggenburg. Deze bok ging geregeld mee met onze optredens en kreeg een steeds belangrijker rol. Tijdens een van onze jaarvergaderingen werd dan ook voorgesteld een naamsverandering door voeren van Bankroet naar de Toggenburgers.

Leden gingen en leden kwamen maar de vaste kern van de Toggenburgers zijn tot op heden altijd bij elkaar gebleven. Vriendschap en liefde voor de muziek staan bij de Toggenburgers hoog in het vaandel.Website: www.toggenburgers.nl
Facebook: facebook