Zoeken naar hoogheden

de Redactie

Een aantal oud-prinsen van de Boeskoolstad heeft zich een aardige klus op de hals gehaald. Ze zijn op zoek naar alle hoogheden die Oldenzaal ooit heeft gehad. Dus ook van verenigingen die al lang niet meer bestaan. Allemaal voor 11-11-11.

Willem Goldschmidt heeft al 23 verenigingen op papier staan. Behalve de nog bestaande clubs ook verenigingen die al ter ziele zijn, zoals lesvöggel, Nachtuulkes, Steenbökke, Pottuffelkes en de Deurzitters. Onder het motto 'hoe meer hoogheden, hoe meer vreugd' kijken de organiserende oud-prinsen echter nog veel verder. "Iedereen die ooit een hoogheid of een voorganger heeft gehad, is welkom", aldus Goldschmidt. Hij doelt daarmee ook op bijzondere clubs als de Strontvleeg'n, Boeskoolwitjes, Pats Boem en de Kammeraddraaiers. Maar ook de voormalig hoogheden van voetbalclub Quick'20. Alle hoogheden en secretarissen, waarvan een adres bekend is, krijgen een schrijven. Voor een bedrag van u euro en 11 cent krijgt men vanaf elf over elf in de ochtend een bont programma met een hoop gezelligheid voorgeschoteld. "Voor dat bedrag krijgen ze veel meer terug dan ze betalen. In drie groepen wisselen we drie cafës op de Groote Markt af, steeds weer ontmoeten we elkaar in de tent die op de markt staat." Slager Kosse staat er met bakbloed en baklever en ook krijgen alle bezoekende oud-hoogheden en -secretarissen een herinneringsmedaille voor een bedrag van 11 eurocent, te betalen op de dag zelf. Het programma duurt tot elf over drie, om ook andere feesten die dag (liedjesfestival Kadolstermennekes, opkomst Jubileummarkies Spanvöggel) niet in de wielen te rijden. In de café's Markant, Riek en Vlaskamp treden gezellige 'foute' artiesten op, die de carnavalsvierders in de juiste stemming zullen brengen en houden.

Goldschmidt kan moeilijk inschatten wat hij ervan moet verwachten. "Als er 250 man komt, wordt het al heel gezellig en dat moet, denk ik, gezien het aantal verenigingen wel kunnen. We zijn echter nog wel op zoek naar oud-hoogheden en -secretarissen van verenigingen die niet meer bestaan. En misschien zijn er ook wel verenigingen die niet op ons lijstje staan." Die kunnen zich aanmelden via onderstaand mailadres. Goldschmidt ziet het helemaal zitten, hij lacht al bij voorbaat. "Het idee is geboren tijdens een feestje. Moeten we niet wat bijzonders doen op deze dag, maar dan om precies elf over elf? Dat dit eruit is gekomen, is toch geweldig?" Maar in welke uitdossing moeten de oud-hoogheden komen? "Het zou mooi zijn met het hoofddeksel van toen, maar niets is verplicht." De verenigingen en mensen kunnen zich melden via het e-mailadres 11vd11oldenzaal2011@gmail.com

De volgende verenigingen staan op de lijst: Blaanke Boeskeulkes, Kadolstermennekes, Glasbloazers, Oelewappers, Spanvöggel, Markloawen, Thijdaren, Vennemuskes, lesvöggel, Steenbökke, Nachtuulkes, Pottuffelkes, Tapkloas, Twenty Five, Strontvleeg'n, Pats Boem, Schuddebuik, Naaideuskes, Boeskoolwitjes, Quick'20, Barrakkus, Kameraddraaiers, en de Deurzitters.