Jubileumgala's O.C.V. de Spanvöggel groot succes

O.C.V. de Spanvöggel - 31-01-2012

Vrijdagavond 27 januari werd het "Grote Carnavalsweekend" van de Spanvöggel afgetrapt met een, als vanouds, traditionele gala avond. Ook zaterdag 28 januari was de zaal wederom tot de nok toe gevuld. Beide gala avonden waren met een grote knipoog naar het jubileum, het 44 jarig bestaan van de vereniging, gemaakt! Natuurlijk waren er en aantal grote namen uit de regio zoals Bets Pikstrik en de onnavolgbare Jan, Kardinaal Schöttel'nkamp, Riesewijk, Bas de Stofjas en niet te vergeten Antonie "dat kan toch nie!", Rob oude Luttikhuis. Stuk voor stuk rasartiesten die de mensen van de stoel deden rollen van het lachen. Maar de Spanvöggel staan met name bekend om de artiesten van eigen kweek. De artiesten waarvoor de mensen naar zalencentrum Kothman komen.

De Burka wichter lieten, ondanks het burka verbod, zien dat zelfs als je veel verbergt toch veel kunt laten zien met hun Burka 'Bling Bling' act. SPD de Keet liet het publiek, met hun superact, weer geloven in kabouters. Artiesten oet de Marke die op kaboutergrootte de vreemdste capriolen uithaalden. Bart Evelo en Cindy Schipper vermaakten het publiek met de in de puntjes uitgevoerde goochelact waarbij Cindy (als Paula) wel 1,5 meter uit elkaar werd getrokken en haar hoofd 360 graden werd gedraaid. Marcha Aarnink vertolkte samen met Anita en John Faneker de drei Tenoren, gouden kelen en als een bloem openend op het podium vermaakten ze het publiek. De vette knipoog naar de nostalgie waren een aantal artiesten die al eens eerder op het podium hadden gestaan. De onnavolgbare Remie en Remia maar ook het 'Trompeten Trio' Mark Kip, Mark Christenhusz en Pascal Ankone stonden 11 jaar geleden ook op het podium, geweldig acts die tijdloos zijn. Voor de zang en de dans stonden garant Luuk en Gerwin met hun meezingmedley, ook geen onbekenden, en de dames van dansschool Rouwhorst. De grootste verrassing van de avond was voor menigeen Bernard oet Ol'nzel (Pastor Reerink de beschermheer van de Spanvöggel) die tra lal la lal laa het scheppingsverhaal ten gehore bracht. Traditioneel werd na het dankwoord van het jubilerende hoogheidsspan Markies Ruud en rentmeester Huub de avond afgesloten door Bennie en Paul Reinink met het Spanvoggellied: "Bie de Spanvöggel viert ze Carnaval". Groot was zaterdagavond de verassing voor Markies Ruud en Rentmeester Huub dat hun grote vriendengroep een heus jubileumlied hadden opgenomen op CD en dit ten gehore hebben gebracht. De Afterparty werd, vanwege het jubileum, verzorgt door de Texelse zanger Kevin die met een keur aan Nederlandstalige muziek de gasten tot diep in de nacht wist te vermaken. Dit is een Spanvöggelgala zoals een gala hoort te zijn, met, door en voor elkaar blikte de regisseur Nick Slot zeer tevreden terug.
De blik op de toekomst en een knipoog naar 44 jaar verleden. Van 44 jaar gala's zijn 265 foto's verzameld die u terug vindt op een DVD. Te bestellen via de Spanvöggelsite: www.spanvoggel.nl
Een gala waar de jubilerende vereniging met trots op terugkijkt!


Frühshoppen bij de Glasbloazers

O.C.V. de Glasbloazers - 31-01-2012

Het Frühshoppen van de Glasbloazers is na 31 jaar nog steeds springlevend. Dit jaar zal de ware liefhebber van blaasmuziek weer volop aan zijn trekken komen. De 32ste editie van dit evenement vindt plaats op zondag 12 februari 2012. De Frühshoppen commissie is er ook dit weer in geslaagd twee toporkesten vast te leggen:
Het eerste deel van het programma komt traditiegetrouw voor rekening van 'ons' huisorkest de Luttermuzikanten. Dit jaar alweer voor de 17e keer! De Luttermuzikanten komen uit het mooie Twentse kerkdorp De Lutte.. De blaaskapel heeft een bezetting van 18 muzikanten en een zangduo, en staat onder leiding van dirigent Willem Cageling. Opgericht in 1975. In de loop van de jaren werd steeds meer de liefde ontdekt voor de Egerländer muziek. Sinds die tijd zijn ze met onze volle overtuiging en enthousiasme geïnspireerd door deze muziek. Het huidige repertoire omvat vier stijlen: Egerländer-, Böhmische-, Moravanka- en moderne Volksmuziek.

Na de pauze neemt de Eschländerkapel uit Hellendoorn het stokje over! De Eschländerkapel behoort al jaren tot de top van de Nederlandse blaaskapellen. Opgericht in 1978 heeft de kapel in de loop der tijd vele successen behaalt met als laatste wapenfeiten een vierde plaats op het Europees Kampioenschap in 2008 en winnaar van het concours voor blaaskapellen in Muntendam in 2009. Dit jaar mogen zij zich zelfs de allerbeste van Nederland noemen. Op 6 november 2011 won de kapel met grote overmacht de titel Nederlands Kampioen in de supertopklasse voor blaaskapellen. De Eschländerkapel is een graag geziene gast op feesten en braderieën, tijdens concerten en bij het Frühshoppen.

Ook dit jaar is het weer gelukt om dit unieke evenement met deze twee toporkesten gratis toegankelijk te houden. Zonder onze sponsoren is dit niet mogelijk! Deze editie van het Frühshoppen wordt mogelijk gemaakt door: HWH-Europe, Aannemingsbedrijf Schasfoort, Vecom, Shelter Storage, Schoonmaakorganisatie Visscher, Alex Roord Project Stoffering, Bakkerij Steenbeeke en Tubantec.

Het spektakel vindt plaats bij: Partycentrum Rouwhorst, Ootmarsumsestraat 9 in Oldenzaal. De aanvang is om 10.30 uur en duurt tot 15.00 uur.


Jeugdmarkies Martijn regeert over de jeugd van de Marke Berghuizen!

O.C.V. de Spanvöggel - 26-01-2012

Ze zijn bekend, het 32e jeugdspan van O.C.V. de Spanvöggel. De jeugd van de Marke Berghuizen staat dit jaar onder leiding van Jeugdmarkies Martijn Oude Tijdhof en Page Anne Lassche. In een bommetje vol café Kothman kwamen het span na een spectaculaire act uit de grote doos! Het span zit beide op de brede school de Leemstee.

In spaarzame vrije uurtjes die beiden op het moment nog hebben doet Martijn aan voetballen, klootschieten en scouting en Anne zit op de scouting en zingt graag. Ze zit in het koor van de Mariakerk en doet mee aan de voorrondes van Kinderen voor Kinderen, alwaar ze al is doorgedrongen tot de kwartfinale.

Onder hun motto "Met Anne en Martijn kriej carnaval vol gein!!" zwaaien ze dit seizoen de scepter over de jeugd.


Gala's en Noabermiddag bij de Spanvöggel

O.C.V. de Spanvöggel - 26-01-2012

Hooggeëerde carnavalisten uit de Marke Berghuizen en ver daarbuiten, het is weer zover. De traditionele Spanvöggelgala's staan weer op punt van beginnen. Op vrijdag 27 en zaterdag 28 januari zullen een keur aan artiesten zich in het zweet werken om het Markies Ruud met zijn gevolg en geheel zalencentrum Kothman het naar de zin te maken. Leden van de Spanvöggel zijn al maanden aan het repeteren om een spetterende act neer te zetten, en ook de bekende artiesten maken zich klaar voor een daverend feest. De avonden beginnen om stipt 20.00 uur en zijn alleen toegankelijk indien in het bezit van een entreekaart. Uiteraard zullen er dit jaar een aantal special acts op de planken staan i.v.m. het 44-jarig jubileum!

En als dit hele galaspektakel voorbij is, gaan we op zondag 29 januari verder met de spectaculaire Noabermiddag! Maar liefst 18 verenigingen uit geheel Twente zullen op deze dag, compleet met gevolg en kapel een bezoek brengen aan Markies Ruud en Rentmeester Huub. Deze middag is een echte opwarmer voor het grote carnaval, en mag je dus als carnavalist niet missen! De middag die plaats vind bij Zalencentrum Kothman begint om 12.00. De toegang voor deze gezellige middag carnaval vieren is geheel gratis.


Onderscheidingen in de etalage

O.O. de Muiters - 23-01-2012

In samenwerking met de muiters is aan de Molenstraat 26 tegenover de Bond een etalage ingericht met de medailleborden van de muiters met alle door officiële carnavalsverenigingen uitgereikte onderscheidingen.

Tevens is te zien hoe de medailles in verschillende stadia geproduceerd werden. Dit is mogelijk gemaakt door de Fam. Steenbeeke die vanaf 1978 tot 1999 de onderscheidingen voor de Blaanke Boeskeulkes en van 1975 tot 1982 ook die van de Kadolstermennekes produceerden.

De borden zijn in verschillende fases in gedeeld, zo zien we Plechelmus, Antonius en Maria met de onderscheidingen van 1954 tot en met 1999 en op de andere borden de onderscheidingen van 2000 tot 2011. Zo is te zien hoe deze onderscheidingen zijn ontwikkeld door de loop der jaren.


Inschrijven voor Carnavaleske Kinderwagenoptocht

Carnavaleske Kinderwagen Optocht - 23-01-2012

Vrijdag 17 februari gaat het carnaval in Oldenzaal van start met de traditionele Carnavaleske Kinderwagenoptocht door het centrum van Oldenzaal. Vanaf 18:00 uur is er een welkom in het Stadstheater de Bond, waarna vanaf 18:30 opgesteld gaat worden voor de optocht door de binnenstad die om 19:00 van start gaat. Een uur later zal de burgemeester in het stadhuis alle deelnemers ontvangen, waar een speciaal feestprogramma is voor alle jeugdige hoogheden en hun gevolg met medewerking van de burgemeester, Prins Pats & Sik Boem en diverse kapellen.

Om 21:00 uur, als de jeugd naar huis is, trekken de volwassenen verder met hun kinderwagens door enkele cafés richting de feesttent op de Markt waar Prins Pats en Sik Boem klaar staan om de vehikels in ontvangst te nemen. Een en ander zal gepaard gaan met veel feestgedruis, kale grappen en heel erg veel muziek. Een ieder die nog wil deelnemen kan zich aanmelden via de site van 't Stroatensemble (www.stroat.nl), ook de Carnavalsverenigingen zijn uitgenodigd aan dit ludieke evenement deel te nemen.


Voorverkoop kapellenfestival op 28 januari

O.C.V. de Kadolstermennekes - 22-01-2012

De voorverkoop voor het kapellenfestval van zondag 5 februari 2012 vindt zoals elk jaar plaats met voorrang voor leden van carnavalsverenigingen uit Oldenzaal en omstreken. De voorverkoop vindt plaats op zaterdag 28 januari 2012 a.s. bij partycentrum Rouwhorst volgens het volgende tijdschema:

11.15 tot 11.30 leden van de Thijdarren, de Spanvöggel en de Sjeeskottels.
11.30 tot 11.45 leden van de Oelewappers, de Vennemuskes en de Siepeljonkers.
11.45 tot 12.00 leden van de Markloawen, de Glasbloazers en de Knollentrekkers.
12.00 tot 12.15 leden van de Blaanke Boeskeulkes en Barrakkus.
12.15 tot 12.30 leden van de Muiters en de Greune Kottelpeerkes.

Vanaf 12.30 uur begint de evt. vrije verkoop.

Bij deze verkoop gelden de volgende spelregels die strak gehanteerd zullen worden:
Kosten per polsbandje € 10,=
Alleen in de aangewezen tijd worden leden van een bepaalde vereniging geholpen.
Verkoop alleen op vertoon van een geldige ( 2012 ) ledenkaart of pas.
Maximaal 2 polsbandjes per kaart of pas.


Jeugdhoogheden 2012 bij de Markloawen

O.C.V. de Markloawen - 18-01-2012

Vrijdagavond zijn, in een prachtig volle zaal, onze nieuwe jeugdhoogheden bekend gemaakt; het zijn Lars (Ankone) en Noa (Groote Punt). Nadat er eerst afscheid genomen is van Jeugdgraaf Brent en Jeugdgravin Naomi, hebben Lars en Noa de scepter van hen overgenomen.

Beide kersverse jeugdhoogheden hebben erg veel zin aan dit carnavalsseizoen. Dat doen zij uiteraard onder hun lijfspreuk: Met een bal en een stick, hebben we bij de Markloawen altijd schik


Baron Peter 13e Hoogheid CV Schuddebuik

C.V. Schuddebuik - 18-01-2012

Baron Peter (de Gunst) is sinds vrijdagavond de voorganger van carnavalsvereniging Schuddebuik. In stadsresidentie Markant werd hij gepresenteerd als de 13e baron.

De nieuwe baron is 31 jaar en werk als constructeur bij Arcadis in Amersfoort. Hij zal dit jaar in het huwelijksbootje stappen met Kirstin Oude Alink. Zijn kameraad Niek Tönis koos hij als lakei. Lakei Niek is eveneens 31 jaar en is werkzaam als therapeut in de Fachklinik Bad Bentheim. Hij is getrouwd met Jessica en de trotse vader van zoon Tore.

Het motto van het 13e span is: 'Met deze therapeut en bruggenbouwer, wordt heel carnaval Happy Hour!'


Aanbieden Residentie bij de Spanvöggel

O.C.V. de Spanvöggel - 10-01-2012

Wat is een Markies zonder residentie? Precies, Niks, dus daarom zal op vrijdag 13 januari café Olde Weghuis aangeboden worden als residentie aan Markies Ruud en Rentmeester Huub!
Deze happening zal in dit 44e jubileumjaar extra groots aangepakt worden! Dit feestelijke gebeuren zal zoals de naam van het café al zegt plaatsvinden bij café Olde Weghuis aan de Enschedesestraat in de Marke Berghuizen.
Vanaf 20.30 is iedereen welkom. De entree is zoals gewoonlijk gratis!


Open dag wagenbouwers op 15 januari

de Redactie - 09-01-2012

De wagenbouwers van de Oldenzaalse carnavalsverenigingen de Thijdarren, de Blaanke Boeskeulkes, de Spanvöggel, de Oelewappers, de Markloawen en de Glasbloazers zetten op zondag 15 januari 2012 de deuren van hun loodsen weer open voor iedereen, die eens wil zien hoe we de praalwagens bouwen.

Iedereen is van harte uitgenodigd om vanaf 14.00 uur langs te komen aan de Thorbeckestraat in Oldenzaal. Voor een hapje en drankje wordt ook gezorgd in de grote feesttent voor de loodsen!


Erwin Brookhuis stadsprins van Oldenzaal

O.C.V. de Kadolstermennekes - 08-01-2012

Erwin Brookhuis (41) gaat dit jaar voorop in het Oldenzaalse carnaval. Hij kwam zaterdagavond tijdens een spetterend spektakel in zaal Rouwhorst om 23.11 uur tevoorschijn als de nieuwe stadsprins van Boeskoolstad. Erwin koos Ton Olde Weghuis (41) als zijn sik.

De twee vrienden zijn al vele jaren bekende verschijningen in Oldenzaalse carnavalskringen. Erwin was in '91 vorst van de jongerencarnavalsvereniging De Blaanke Boeskeulkes. Hij maakt bij De Kadolstermennekes al vele jaren deel uit van de Raad van Elf. Sik Ton is ook al lang actief bij De Kadolstermennekes; hij heeft zitting in de P&P commissie.

In het dagelijkse leven leidt Erwin Brookhuis samen met zijn broer de gelijknamige rijschool en taxibedrijf. Ook zijn zus is hier werkzaam. Ton Olde Weghuis runt de kledingzaak in het centrum van Oldenzaal. Beiden traden daarmee in de voetsporen van hun vaders.

Stadsprins Erwin is getrouwd met Carole. Ze hebben twee zoons en een dochter. Sik Ton heeft samen met echtgenote Manon eveneens drie kinderen, allen zoons.Vorst Henry 46e hoogheid OCV de Glasbloazers

O.C.V. de Glasbloazers - 07-01-2012

Henry Smelt (44) is de 46e vorst van de Glasbloazers. Hij presenteerde zich gisteravond als zodanig op een spetterend feest bij Stadscafé Moatman. Vorst Henry manifesteert zich de komende weken met sik Herman Rolink (46) aan zijn zijde. Dat ze samen de Glasbloazers voorgaan, hadden ze jaren geleden al afgesproken. Want als de een hoogheid zou worden, dan zou de ander zijn sik worden.


Hans Boersma nieuwe hoogheid Oelewappers

O.C.V. de Oelewappers - 07-01-2012

Hans Boersma is de 45e hertog van de Oelewappers. Gisteravond presenteerde hij zich in de nieuwe residentie De Proatpoal. Hertog Hans is een 52-jarige Oldenzaler en bedrijfsleider bij ELA Container Nederland BV. Boersma is al jarenlang lid van de optochtvereniging De Muiters en mede-organisator van de carnavaleske kinderwagenoptocht. Zijn partner heet Marijke Gevers, zijn hobby's zijn rugby, klootschieten en motorrijden.

Hertog Hans benoemde Hennie Klumper tot zijn secretaris. Opvallend, omdat Klumper, werkzaam bij IAK Verzekeringen, bezig is aan zijn eerste seizoen als voorzitter van de Oelewappers. De sik, getrouwd met Miranda Klumper, kent het klappen van de zweep, want hij was zowel hertog (2005) als sik (1998).

De lijfspreuk van het koppel is: Gin gedram, gin gezeur, met carnaval goaw d'r veur.


Graaf Endrie en Gravin Carole hoogheden Markloawen

O.C.V. de Markloawen - 07-01-2012

De Markloawen hebben dit carnavalsjaar een heuse stadsbouwmeester aan het roer. Want dat is de - in het leven geroepen - functie van Endrie Nijhuis (36), die gisteravond bij hotel Het Landhuis tevoorschijn kwam als de nieuwe graaf van deze Oldenzaalse carnavalsvereniging. Nijhuis zwaait de scepter samen met gravin Carole Jeunink. Zij worden daarbij geassisteerd door sik Ron Agterbos.

De nieuwe hoogheden zijn bepaald geen onbekenden in de carnavalswereld. Graaf Endrie keek als kind al met veel plezier naar de Oldenzaalse optocht. Via optochtvereniging Barrakkus kwam hij bij de Markloawen terecht, als lid van de raad van elf en als secretaris. Gravin Carole kent als echtgenote van oud-graaf Richard (2010) ook het klappen van de zweep. De medewerkster van Bart Smit in Almelo is ook van jongsaf opgegroeid binnen het carnaval. Sik Ron Agterbos is eveneens een fervent carnavalsvierder; de planner bij Brookhuis Personenvervoer maakt sinds vier jaar deel uit van de raad van elf. De lijfspreuk van de nieuwe hoogheden: As wie lös goat, dan geet 't loos in Boeskoolstad.


De carnavalsagenda voor dit weekend:

de Redactie - 06-01-2012

In het eerste weekend van januari komen traditiegetrouw veel hoogheden op. Hier een kort overzicht van wat er dit weekend allemaal op het programma staat:

Vrijdag:
Opkomst van de 42e Graaf, Gravin & Sik bij de Markloawen. Het nieuwe Gravenpaar komt op in het Landhuis, de zaal is open vanaf 20:00 uur.

De opkomst van de 45e Hertog & Sik van de Oelewappers. De nieuwe hoogheid van de Oelewappers zal zich bekend maken bij 'n Proatpoal, aanvang 20:30 uur.

De 46e Vorst van de Glasbloazers zal met zijn Sik opkomen bij Stadscafé Moatman, aanvang eveneens 20:30 uur.

Zaterdag:
Tijdens het Prinsenbal van de Kadolstermennekes bij partycentrum Rouwhorst zal de nieuwe Stadsprins zich presenteren. De zaal is open vanaf 20:30 uur, het programma mmv het Stroatensemble begint om 21:45 uur.

Zondag:
De Oelewappers openen hun nieuwe residentie 'n Proatpoal, aanvang 14:00 uur. De Thijdarren openen hun Residentie het Noabershoes vanaf 15:00 uur.

Vanavond benieuwd wie de nieuwe hoogheden zijn? Volg dan ons twitter-account @OlnzelsCarnaval voor de namen (en evt. foto's) van de nieuwe hoogheden. Zaterdag- en zondagochtend staan de stukken over de nieuwe hoogheden ook op de website.


Opkomst-42e-Gravenpaar-van-de-Markloawen

O.C.V. de Markloawen - 03-01-2012

Vrijdag 6 januari is het weer zover, nadat iedereen een paar dagen rust heeft gehad van alle festiviteiten omtrent de kerst en jaarwisseling komt de carnaval met rasse schreden naderbij.

In de residentie Hotel het Landhuis van de Oldenzaalse Carnavalsvereniging de Markloawen zal op ludieke wijze het 42e Gravenpaar aan de Boeskoolstad worden voorgesteld.

Dit geliefde en druk bezochte evenement start om 20:00 uur, de entree is gratis en iedereen is van harte welkom.


Vorst Bart II regeert bij Blaanke Boeskeulkes

O.J.C.V. de Blaanke Boeskeulkes - 02-01-2012

Vorst Bart II (Leussink) gaat dit jaar de Oldenzaalse jongerencarnavalsvereniging de Blaanke Boeskeulkes voor in het carnaval. Samen met zijn Sik Milan (Greeven) kwam hij zondagavond tevoorschijn in een afgeladen feestresidentie.

Bart Leussink is 23 jaar en studeert bedrijfskunde in Groningen. Hij is op dit moment penningmeester bij de vereniging, hij is oud-lid van de technische commissie en heeft in de raad van elf gezeten. Milan Greeven is 22 jaar en studeert Facility Management in Groningen. Hij is op dit moment actief in de financiële commissie en is oud-lid van de P&P-commissie. Ook heeft hij in de raad van elf gezeten. Het motto van de twee: Bie de Blaank'n ist nooit te zot, wie doot aait de deur op slot.