Wie bedenkt een naam voor het carnavalsmuseum?

St. 55 jaar Carnaval in Oldenzaal - 27-01-2009

Het nieuwe carnavalsmuseum, dat op zondag 15 februari aan de Hofmeijerstraat 5 officieel geopend zal worden, is op zoek naar een pakkende naam. De initiatiefnemers zijn op zoek naar een naam die recht doet aan het carnaval in Oldenzaal, en hebben daarom ook de hulp ingeroepen van de Oldenzaalse bevolking. Ideeen kunnen gestuurd worden per e-mail naar theo_padberg@hotmail.com. De uiterste inzenddatum is maandag 9 februari, daarna zullen de hoogheden van alle Oldenzaalse carnavalsverenigingen als jury fungeren en de mooiste naam uitzoeken.


Gala & Noabermiddag komend weekend bij de Spanvöggel

O.C.V. de Spanvöggel - 27-01-2009

De traditionele Spanvöggelgala’s staan weer op punt van beginnen. Op vrijdag 30 en zaterdag 31 januari zullen een keur aan artiesten zich in het zweet werken om het Markies Robert met zijn gevolg en geheel zalencentrum Kothman het naar de zin te maken. Leden van de Spanvöggel zijn al maanden aan het repeteren om een spetterende act neer te zetten, en ook de bekende artiesten maken zich klaar voor een daverend feest. De avonden beginnen om stipt 20.00 uur en zijn alleen toegankelijk indien in het bezit van een entreekaart. En als dit hele galaspektakel voorbij is, gaan we op zondag 1 februari verder met de spectaculaire Noabermiddag! Maar liefst 18 verenigingen uit geheel Twente zullen op deze dag, compleet met gevolg en kapel een bezoek brengen aan Markies Robert. Deze middag is een echte opwarmer voor het grote carnaval, en mag je dus als carnavalist niet missen! De middag die plaats vind bij Zalencentrum Kothman begint om 12.30. De toegang voor deze gezellige middag carnaval vieren is geheel gratis.


Wagenbouwers presenteren zich

de Redactie - 22-01-2009

Komend weekend presenteren de Oldenzaalse wagenbouwers zich aan het publiek: op zaterdag houden de verenigingen die hun wagens bouwen aan de Thorbeckestraat, te weten de Oelewappers, de Glasbloazers, de Thijdarren, de Blaanke Boeskeulkes, de Spanvöggel en de Markloawen, open huis. Iedereen is tussen 14:00 een 17:00 uur van harte welkom om een kijkje in de keuken van de Oldenzaalse wagenbouw te nemen. Zondag houdt Optochtvereniging Barrakkus haar jaarlijkse open dag in de hal aan de Kistemakerstraat. Vanaf 13:00 uur is iedereen uitgenodigd om de vorderingen aan de nieuwe wagen en het werk van de overige commissies te bekijken. Ook verkoopt de jubileumcommissie haar jubileumspeldjes en het jubileumboek.


Nieuwe jeugdhoogheden bij de Markloawen

O.C.V. de Markloawen - 18-01-2009

Afgelopen vrijdag 16 januari zijn in de drukbezochte residentie van de Markloawen, Hotel het Landhuis, de nieuwe Jeugdhoogheden opgekomen. Voor de opkomst van de nieuwe Jeugd was het aftreden van de Jeughoogheden van 2008. Daarna volgde een korte pauze met een optreden van de dansmarietjes van de EKV te Enschede. Jeugdgraaf Coen ter Braak, 12 jaar uit Weerselo, en Jeugdgravin Carmen Davina, 11 jaar uit Oldenzaal, zullen naast de „grote Hoogheden“ het Markloawenvolk voorgaan.


Drukbezochte jubileumreceptie Barrakkus

O.O. Barrakkus - 18-01-2009

Vele (Oldenzaalse) verenigingen kwamen zaterdagmiddag langs bij het Landhuis om Optochtvereniging Barrakkus te feliciteren met haar 11-jarig bestaan. Onder het genot van een hapje en drankje werd er met enkele toespraken en (live) muziek teruggekeken op de geslaagde eerste 11 jaar van de vereniging. Ook kwamen er op een groot scherm foto’s voorbij uit alle jaren en werd het jubileumboek gepresenteerd. En dat het gezellig was, dat wist u natuurlijk al! (om de woorden van residentievader Jantje van café Jantje te gebruiken)


Opkomst Jeugdgravenpaar bij de Markloawen

O.C.V. de Markloawen - 14-01-2009

Vrijdag 16 januari a.s. zullen Jeugdgraaf Kevin en Jeugdgravin Rosan plaatsmaken voor het 12e Jeugdhoogkoppel van de Markloawen. De aanvang is om 19:00 uur bij het Landhuis. Op zondag 18 januari a.s. zullen Graaf Martin en Gravin Evelyn met hun sik Patrick de sleutel overhandigd krijgen van hun residentie Hotel het Landhuis. Deze feestelijke opening begint om 11:11 uur en uiteraard is iedereen op beide evenementen van harte welkom.


Expositie 55 jaar carnaval in Oldenzaal

St. 55 jaar Carnaval in Oldenzaal - 14-01-2009

In 1954 werd door een aantal Oldenzalers de kiem gelegd voor het carnaval in Oldenzaal. In 2009 maakt carnaval nog steeds,vanaf de elfde van de elfde tot Aswoensdag, op vanzelfsprekende wijze deel uit van het Oldenzaalse leven. De ‘Oldenzaler’ heeft in de expositie 55 jaar carnaval in Oldenzaal’ zijn ziel en zaligheid blootgelegd. Een indrukwekkend palet; foto’s, schilderijen, tekeningen, cartoons, poppen, en objecten als vlaggen, vaandels, bekers en medailles geven uitdrukking aan het specifieke Oldenzaalse carnavalsgevoel, dat ooit in 1954 tot leven kwam. De tien Oldenzaalse carnavalsverenigingen die in de loop der 55 jaren als paddenstoelen uit de grond schoten vormen met hun aangeleverde ‘kunstwerken’ de kern van de expositie, aangevuld met kunstuitingen van individuele carnavalvierders. Dat wat uiteindelijk jarenlang het meest gekoesterd is, siert nu de wanden van De Bond. Deze expositie is wellicht de opmaat naar de realisering van een lang gekoesterde wens; een carnavalsmuseum, de schatkamer van het Oldenzaalse carnaval. De expositie ‘55 jaar carnaval in Oldenzaal’ wordt op donderdagavond 22 januari om 19.11 uur op carnavaleske wijze geopend door Bram Hulshof, voorzitter van het bestuur van Stadstheater De Bond. De expositie is te bezichtigen van donderdag 22 januari tot en met dinsdag 24 februari 2009. Veel carnavalskijkplezier in Stadstheater de Bond! Bezoektijden: dinsdag t/m vrijdag van 9.00 - 17.00 uur en tijdens voorstellingen.


Voorverkoop-info Kapellenfestival

O.C.V. de Kadolstermennekes - 12-01-2009

De voorverkoop voor het kapellenfestival van zondag 8 februari 2009 vindt met voorrang voor leden van (Oldenzaalse) carnavalsverenigingen plaats op zaterdag 24 januari 2009 a.s. De voorverkoop is in het partycentrum Rouwhorst en gaat net als voorgaande jaren volgens tijdsindeling zoals hieronder vermeld: 10.30 tot 10.50 leden van de Thijdarren, de Spanvöggel en de Sjeeskottels, 10.50 tot 11.10 leden van de Oelewappers, de Vennemuskes en de Siepeljonkers. 11.10 tot 11.30 leden van de Markloawen, de Glasbloazers en de Knollentrekkers. 11.30 tot 11.50 leden van de Blaanke Boeskeulkes en Barrakkus. 11.50 tot 12.10 leden van de Muiters en de Greunen Vanaf 12.30 uur begint de evt vrije verkoop. Voor iedereen gelden de volgende spelregels die strak gehanteerd zullen worden: • Kosten per polsbandje € 7,50 • Alleen in de aangewezen tijd worden leden van die verenigingen geholpen. • Verkoop alleen op vertoon van een geldige ( 2009 ) ledenkaart of pas. • Maximaal 2 polsbandjes per kaart of pas.


Nieuwe gravenpaar bekend bij de Markloawen

O.C.V. de Markloawen - 10-01-2009

Vrijdagavond zijn bij het Landhuis het laatste hoogheden van de Boeskoolstad bekend geworden: Graaf Martin, Gravin Evelyn en Sik Patrick voeren dit jaar de Markloawen aan. De nieuwe gravin van de Markloawen, Evelyn Oolderink, is werkzaam bij residentie het Landhuis dat uitgebaat wordt door haar ouders Jos & Lenie. Graaf Martin Oolderink is haar neef, werkzaam bij garage Mensink in Denekamp en lid van de TC van de Markloawen. Secretaris is Patrick Roord geworden, in het dagelijks leven conducteur en in 2006 zelf graaf van de Markloawen. Het motto van het gravenpaar is “Woar ie ok vandan komt, carnaval vier ie bie de Broodkont”


Marketreffen, een muzikaal festijn

O.C.V. de Spanvöggel - 07-01-2009

Zondag 04 januari heeft het 2e Marketreffen plaatsgevonden, georganiseerd voor de wijk Zuid-Berghuizen door O.C.V. de Spanvöggel en WBO Wonen. Het Marketreffen is een nieuwjaarsreceptie voor de hele wijk. Onder het genot van een drankje en met de opzwepende klanken van de Die Kaiser Buam kon men lekker bijpraten, en meedoen aan een heuse boomzaagwedstrijd. Deze wedstrijd, waaraan door 12 teams werd meegedaan, werd voor de 2e keer gewonnen door het team van ‘De Pow’ waardoor ze weer de wisseltrofee mee naar huis mochten nemen. Maar het hoogtepunt van de gezellige middag, was het bekendmaken van de straatprijs, een prijs van €1000,- voor het beste idee van Berghuizen. Buurtvereniging het Plein wilde graag een tafeltennistafel op het plantsoen aan de Burg. Essinkstraat, en dit word nu mede door de WBO, en de gemeente Oldenzaal gerealiseerd. Tevens werd er door het winkelcentrum Zuid Berghuizen een winkelcheque t.w.v. €250,- uitgereikt aan de indiener van de prijs. Al met al een gezellige middag voor de hele wijk, die zeker voor herhaling vatbaar is.


Prins John II 55ste stadsprins van Oldenzaal

O.C.V. de Kadolstermennekes - 04-01-2009

In een volle zaal bij Rouwhorst kwam zaterdagavond John Falkmann te voorschijn als de vijfenvijftigste stadsprins van de Boeskoolstad. Omgeven door vele van zijn voorgangers maakte hij zijn secretaris bekend: Bert Kock. Prins John II is in het dagelijks leven uitvoerder bij de Siers Groep en was in 2002 en 2004 al secretaris van de stadsprins. Secretaris Bert bestiert in Oldenzaal het makelaarskantoor Euverman Temmink & Partners. Dit hooghedenkoppel voert dit jaar de Boeskoolstad aan onder het motto “Onder ‘n Toar’n wordt n’en écht’n Boeskool geboar’n!”


Vorst Peter 43ste hoogheid van de Glasbloazers

O.C.V. de Glasbloazers - 03-01-2009

Vorst Peter (Bruggink) en secretaris Ferry (Frek) zijn vrijdagavond bij stadscafé Moatman gepresenteerd als het nieuwe hooghedenspan van ocv de Glasbloazers. Onder de klanken van hofkapel de Hijskraan kwamen vorst Peter, in het dagelijks leven eigenaar van aanhangwagen- en installatiebedrijf THBO, en zijn sik Ferry, vertegenwoordiger bij Solar Nederland, te voorschijn. Zij zullen de Glasbloazers dit jaar aanvoeren onder het motto “Met diss’n Vorst stao dit joar nig in de kou, want he nem Olnzels Carnaval op sleptouw”


Hertog Edwin hoogheid bij de Oel'n

O.C.V. de Oelewappers - 03-01-2009

Tijdens de opkomst van de Oelewappers bij residentie Flavour kwam gisteravond Hertog Edwin als hoofdprijs uit de bus tijdens een nieuwe Oldenzaalse uitzending van de Postcodeloterij. Hertog Edwin de Ruijter, mede-eigenaar van schildersbedrijf de Ruijter & Hampsink, presenteerde Koen Prinsen als zijn rechterhand. Koen, voormalig residentiehouder als eigenaar van de Buik van Brussel, is werkzaam bij Kampkuiper Horeca & Catering. Beiden regeren dit jaar over de Oelewappers onder het motto: “Met disse twee veurop ‘t rad he’j nog nooit zo’n mooi carnaval had”


Vorst Chiel regeert de BB in 2009

O.J.C.V. de Blaanke Boeskeulkes - 02-01-2009

Vorst Chiel regeert dit carnavalseizoen over de Oldenzaalse jongerenvereniging De Blaanke Boeskeulkes. Het gaat om Chiel Beckmann. Hij is 19 jaar, maakt deel uit van de raad van elf en de feestcommissie en studeert aan de hoge hotelschool. Tot zijn secretaris koos hij Daan Loohuis, die eveneens in de raad van elf zit en daarnaast zitting heeft in de technische commissie. Daan studeert commerciële economie. Het nieuwe span kwam donderdagavond tevoorschijn in een volle zaal Ter Stege. De opkomst werd weer voorafgegaan door een origineel filmpje. Toen vorst Chiel en secretaris Daan zich kenbaar hadden gemaakt, was het meteen groot feest. Hun lijfspreuk: ‘Leu doo nig debiel, vier ‘t 55ste joar carnaval met vorst Chiel’.